tekintet

 

Folyóiratunk, ez az irodalmi-társadalmi lap a 28. évfolyamát éli, egyike a ma megjelenő félszáz magyarországi irodalmi-társadalmi lapnak. S mint mindegyiknek, ennek is egyedi eredete, karaktere és sorsa van.

1988-ban az Új írás szerkesztőségében Ördögh Szilveszter félrehívta Juhász István szerkesztőtársát, akivel korábban a Magvető Kiadónál is együtt dolgoztak: „ ─ Volna itt egy lehetőség. ─ Benne vagyok. ─ Így alapították a Zöld Antilopot.”

(Ez az indulás; a névadás és az első lépések regényesített története itt olvasható Jolsvai András tollából, a Ma még csak szerda c. regény részleteként.)

Akkoriban új lapengedélyt még szinte lehetetlen volt szerezni. Ördögh Szilveszter az eszperantó szövetség Nyelv és világ című, támogatás híján halódó újságjának engedélyét kérte el, ebbe bújtatták a Tekintetet, s formáltak belőle hitük és ízlésük szerint élő folyóiratot. Egy idő után Juhász István megvált a laptól, Ördögh Szilveszter maga szerkesztette, hihetetlen kedvvel és energiával, alakította tovább szerzői gárdáját, s teremtette meg a megjelenés anyagi feltételeit. Rövidebb-hosszabb ideig segítségére voltak Csák Gyula, Cs. Gelencsér Ildikó, Bor Ambrus, Apáthy Tóth István, Kiss Anna. Nagy nyeresége volt a Tekintetnek Juhász Ferenc csatlakozása, aki előbb írásaival, majd mint a kuratórium elnöke adott tekintélyt a lapnak. Abban az időben, a kilencvenes évek elején, amikor őt magát is sokan magára hagyták. Ma is ő a kuratórium (dísz)elnöke és tanácsadója a szerkesztőknek.

2007-ben meghalt Ördögh Szilveszter, a főszerkesztő Hovanyecz László lett, szerkesztő Farkas László, művészeti szerkesztő  Szemethy Imre. Hovanyecz László elhunyta (2013) óta Farkas László főszerkesztő és Szemethy Imre művészeti szerkesztő jegyzi a lapot, segítőjük Kiss Anna Emma szerkesztőségi titkár (aki nem azonos Kiss Anna költővel, a Tekintet korábbi munkatársával) és Kovács István könyvelő.

 

A Tekintet 25 éves jubileumán Agárdi Péter irodalomtörténész tanulmánya elemezte a lap addigi tevékenységét. Kisebb kiegészítésekkel itt is közöljük írását.